Συχνές Ερωτήσεις

Τι ισχύει για τη μεταφορά κατοικίδιων ζώων με την ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.;

Δείτε τι ισχύει για τη μεταφορά ζώων συντροφιάς («κατοικίδιων»)

Σας ενημερώνουμε ότι για την μεταφορά ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ ζώων σε λεωφορεία του Υπεραστικού «ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.», ισχύει ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ

Κλικ εδώ, σελίδα 12501

Βασική νέα ρύθμιση: Η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς με οδικά μέσα και μέσα σταθερής τροχιάς επιτρέπεται, με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος/ συρμού και την ασφάλεια των επιβατών.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.

1) Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος θα πρέπει να επιδεικνύει το διαβατήριο του ζώου ή το βιβλιάριο υγείας, το οποίο να είναι ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία. 

 2) τα ζώα συνοδείας αναπήρων ανεξαρτήτως, μεταφέρονται ανεξαρτήτως μεγέθους , δεν τοποθετούνται σε καλάθι αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. 

 3) ζώα μη αναπήρων (μικρά κατοικίδια ζώα) είναι τα ζώα βάρους έως δέκα (10) κιλών, που μεταφέρονται εντός ειδικού καλαθιού μεταφοράς διαστάσεων 50Χ40X35 εκατοστά και τοποθετούνται υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών.

 4) Τα ζώα αυτά θα τοποθετούνται είτε στο διάδρομο είτε στα κλιμακοστάσια (σκάλες) των λεωφορείων, πλησίον σε κάθε περίπτωση του ιδιοκτήτη τους.

 5) Μεταφορά κατοικίδιων ζώων, επιτρέπεται σε τρία δρομολόγια την ημέρα και περιορίζεται  σε δύο κατοικίδια ανά λεωφορείο 

 6) Η εγκύκλιος αναφέρεται σε ζώα συντροφιάς και όχι σε ζώα γενικώς, τα οποία έχουν βιβλιάριο υγείας, συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους, όπως αναγράφεται στο βιβλιάριο υγείας και όχι άλλο πρόσωπο και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ η μεταφορά ασυνόδευτων κατοικιδίων ή η μεταφορά τους στο χώρο αποσκευών.

Τα δρομολόγια για να μεταφέρετε μαζί σας το κατοικίδιο σας, κατά την κρίση του οδηγού είναι τα εξής:

Από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα: 08.30, 16.30, 23.00 

και από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη: 08:00, 16:30, 23:00 

ενώ επιτρέπεται η μεταφορά κατοικίδιων και σε άλλα δρομολόγια, πάντα κατά την κρίση του οδηγού και ανάλογα με τις συνθήκες πληρότητας του οχήματος, όπως ο νόμος ορίζει.

 

Θέλω να δικαιολογήσω τα έξοδα του ταξιδιού μου με το ΚΤΕΛ. Ποιό στοιχείο πρέπει να περάσω στα βιβλία μου ως «έξοδο»;

Σύμφωνα με τον Κ.Β.Σ. αλλά και τον νέο ΚΦΑΣ (Κώδικας Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών – Ν.4093/2012), για τη μεταφορά προσώπων με λεωφορείο εκδίδεται φορολογικό στοιχείο που ονομάζεται «εισιτήριο» και επέχει θέση «Απόδειξης Λιανικών Συναλλαγών». Το ίδιο το εισιτήριο λοιπόν, είναι φορολογικό στοιχείο και δεν απαιτείται κανένα άλλο παραστατικό.

 

Περαιτέρω, με τον ΚΦΑΣ καθορίζεται ότι τα «εισιτήρια» συνεχίζουν να είναι αθεώρητα, μέχρι την 31-12-2013.

Τι γίνεται αν δεν ταξιδέψω; Ακύρωση εισιτηρίου ΚΤΕΛ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τα εισιτήρια της προωθητικής ενέργειας ("ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ") δεν ισχύει η πολιτική ακυρώσεων και επιστροφών, όπως περιγράφεται στους Γενικούς ΄Ορους Έκδοσης Εισιτηρίων. Το εισιτήριο δεν δύναται να ακυρωθεί, δεν επιστρέφεται η αξία του στον κάτοχο σε περίπτωση μη πραγματοποίησης του ταξιδιού και δεν δύναται να τροποποιηθεί και ως εκ τούτου ακυρώνεται σε περίπτωση που ο επιβάτης δεν παρουσιαστεί την ημερομηνία αναχώρησης του δρομολογίου ή σε περίπτωση αιτήματος αλλαγής του.

Τι προβλέπει ο Κανονισμός Δικαιωμάτων Επιβατών (ΦΕΚ 1181/19-6-2015, σελίδα 12508)

• Στις περιπτώσεις ακύρωσης κράτησης θέσης σε δρομολόγιο υπεραστικής γραμμής, είτε επιστρέφουν το 70% της τιμής του εισιτηρίου, εφόσον η ακύρωση πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον 8 ώρες προ της αναχώρησης, ή το 50% της τιμής του εισιτηρίου, εφόσον η ακύρωση πραγματοποιήθηκε σε χρόνο μικρότερο των 8 ωρών προ της ώρας αναχωρήσεως, είτε τροποποιούν− χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση− τα εισιτήρια όσον αφορά τη ημερομηνία του ταξιδιού ή τα μεταβιβάζουν σε άλλα πρόσωπα (επιβαλλομένης στην περίπτωση μεταβιβάσεως κανονικού εισιτηρίου σε πρόσωπο το οποίο δικαιούται εισιτήριο μειωμένης τιμής ή ελευθέρας διακινήσεως της επιστροφής των αντιστοίχων χρημάτων στον αρχικό κάτοχο του εισιτηρίου). Σε κάθε περίπτωση, για την επιστροφή ποσοστού της τιμής του εισιτηρίου ή τη μεταβολή στοιχείων του εισιτηρίου (όπως αλλαγή προορισμού/ δρομολογίου/ ημερομηνίας υλοποίησης δρομολογίου/ επιβάτη) συνεπεία ακύρωσης κράτησης θέσης κατά τα προαναφερόμενα, απαιτείται θεώρηση επί του εισιτηρίου αποκλειστικά από τον αρμόδιο υπάλληλο του ΚΤΕΛ.

Κανόνες επιστροφής:

  1. Εάν ο πελάτης δεν ακυρώσει το εισιτήριό του πριν από την ώρα του ταξιδιού, δεν δικαιούται αποζημίωση.
  2. Εάν ακυρώσει το εισιτήριο, μέσα στις τελευταίες 8 ώρες από την ώρα ταξιδιού δικαιούται το 50% της αξίας κάθε διαδρομής την οποία ακυρώνει, δηλαδή 39Χ50%= 19,5 για απλό εισιτήριο και 59-39=20Χ50%=10,00 για την αξία της επιστροφής, εφόσον χρησιμοποίησε τη μετάβαση, αφού η διαδρομή που ακυρώνεται κοστίζει 59-39=20 ευρώ.
  3. Εάν ακυρώσει το εισιτήριο, πολύ έγκαιρα, δηλαδή τουλάχιστον 8 ώρες πριν από την ώρα ταξιδιού (π.χ. την προηγούμενη μέρα) δικαιούται το 70% της αξίας κάθε διαδρομής την οποία ακυρώνει, δηλαδή 39Χ70%= 27,30 για απλό εισιτήριο και 59-39=20Χ70%=14,00 για την αξία της επιστροφής, εφόσον χρησιμοποίησε τη μετάβαση, αφού η διαδρομή που ακυρώνεται κοστίζει 59-39=20 ευρώ.

Η εξαργύρωση χρηματικού ποσού γίνεται μόνο από το κεντρικό ταμείο του ΚΤΕΛ.

Πόσο διαρκεί το ταξίδι μου;

Η συνήθης διάρκεια του ταξιδιού από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και αντίστροφα είναι 05:45 – 06:15 ώρες, συμπεριλαμβανόμενου ενός διαλείμματος 30 λεπτών, στο ύψος της Λαμίας, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Η απόσταση είναι 508 χιλιόμετρα.

Μπορώ να πληρώσω με πιστωτική κάρτα;

Ναι, στα εκδοτήρια της εταιρείας μας στην οδό Μοναστηρίου 67 (Θεσσαλονίκη), σταθμού Μακεδονία Γιαννιτσών 244 (Θεσσαλονίκη), Κηφισού 100 (Αθήνα) μπορείτε να αγοράσετε το εισιτήριό σας με πιστωτική κάρτα.

 

Σε ποια λεωφορεία θα βρω wi-fi;

Σε όλα τα λεωφορεία της διαδρομής Θεσσαλονίκη-Αθήνα και αντίστροφα θα βρείτε δωρεάν wi-fi. Η εταιρία μας σκεπτόμενη τους επιβάτες της εγκατέστησε εξωτερικές κεραίες GSM για καλύτερη λήψη σήματος σε όλη τη διαδρομή και τοποθέτησε router, εξελιγμένα για δωρεάν internet.

Πόσες αποσκευές μπορώ να έχω μαζί μου;

Τι προβλέπει ο Κανονισμός Δικαιωμάτων Επιβατών (ΦΕΚ 1181/19-6-2015, σελίδα 12503)
2. Στις υπεραστικές και ενδοκοινοτικές τακτικές και έκτακτες γραμμές επιτρέπεται, με ευθύνη του επιβάτη και κατά την κρίση του οδηγού ή άλλου εντεταλμένου προσωπικού του μεταφορέα, η μεταφορά αποσκευών και λοιπών αντικειμένων, ως εξής:

• Οι αποσκευές επιβατών, συμπεριλαμβανομένων ποδηλάτων, βρεφικών / παιδικών καροτσιών, δεμάτων, τοποθετούνται στο χώρο αποσκευών του λεωφορείου.

• Αποσκευές μικρών διαστάσεων (χειραποσκευές, σακίδια κ.λπ.) θα πρέπει για την ασφάλεια των επιβαινόντων να μην κρατούνται ανά χείρας, αλλά να τοποθετούνται στα ειδικά ράφια αποσκευών που διαθέτει το λεωφορείο.

• Δεν επιτρέπεται η μεταφορά επικίνδυνων, εύφλεκτων αιχμηρών, δηλητηριωδών, ρυπαρών ή δύσοσμων υλών, υλικών και, εν γένει, αντικειμένων επικίνδυνων για τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών.

• Η μεταφορά ασυνόδευτων αποσκευών επιτρέπεται στις υπεραστικές τακτικές γραμμές.

3. Σε κάθε περίπτωση, οι μεταφορείς δεν ευθύνονται για την κλοπή ή απώλεια προσωπικών αντικειμένων των επιβατών κατά την διάρκεια της μεταφοράς.

© 2017 ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε. - All rights reserved
Design & Development by Darwin