ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΟΝΑΙΟ 2019-nCoV

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΟΝΑΙΟ 2019-nCoV

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΡΟΝΑΙΟ 2019-nCoV

 • ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

  ΙΑΤΡΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο.Α.Σ.Θ.

  ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Τον Δεκέμβριο του 2019, στην Κίνα (πόλη Wuhan, επαρχία Hubei) εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV). Η αρχική πηγή της μόλυνσης διερευνάται.
  • Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς.
  • Επιβεβαιωμένα κρούσματα αναφέρθηκαν κυρίως στην Κίνα, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, καθώς και στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία.
  • Ο νέος κοροναϊός (2019-nCoV) μεταδίδεται είτε από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω εισπνοής των σταγονιδίων που παράγει ο ασθενής όταν βήχει ή φτερνίζεται είτε μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα/επιφάνειες.
  • Η λοίμωξη μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να εκδηλωθεί με πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχα, δύσπνοια, πονόλαιμο) και σε σοβαρές περιπτώσεις με πνευμονία με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, σηπτικό σοκ, πολυοργανική ανεπάρκεια ακόμα και θάνατο.

  ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ 

  Οι οδηγίες πρόληψης είναι κοινές για όλες τις εποχικές λοιμώξεις

  • Πλύνετε τακτικά τα χέρια με νερό και σαπούνι, για τουλάχιστον 20΄΄, ή χρησιμοποιείστε αλκοολούχο αντισηπτικό σκεύασμα, ιδιαίτερα μετά από φτάρνισμα ή βήχα, πριν γευματίσετε, πριν καπνίσετε και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα.
  • Όταν φταρνίζεστε ή βήχετε απομακρυνθείτε από άλλα άτομα, καλύψτε μύτη και στόμα με χαρτομάντηλο ή βήξτε και φταρνιστείτε στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα σας. Πετάξτε το χαρτομάντηλο αμέσως μετά τη χρήση στο καλάθι των απορριμάτων.
  • Αποφύγετε να ακουμπάτε τα χέρια σας στο πρόσωπό σας ιδίως στα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Έτσι μεταδίδονται τα μικρόβια.
  • Φροντίστε για την καθαριότητα των επιφανειών με τις οποίες έρχεστε σε επαφή όταν εργάζεστε, καθώς και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους, όπως πόμολα, χειρολαβές κ.ά.
  • Ανοίγετε συχνά τα παράθυρα και φροντίζετε για τη συχνή ανανέωση του αέρα στους χώρους όπου βρίσκεστε.
  • Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Σωστή διατροφή, άσκηση, αποχή από το κάπνισμα, επαρκής ύπνος, αποφυγή άγχους θωρακίζουν τον οργανισμό.

  Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στα Ιατρεία  του Οργανισμού.

   

  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ 2019–nCoV

  Τί είναι οι κοροναϊοί;

  Οι κοροναϊοί είναι μία μεγάλη οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσουν νόσο τόσο στα ζώα όσο και στον άνθρωπο. Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά.

  Τί είναι ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV;

  Ο νέος κοροναϊός αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κοροναϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.

  Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κοροναϊός – nCoV;

  Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

  Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

  Μπορεί να μεταδοθεί ο νέος κοροναϊός 2019–nCoV από ζώο σε άνθρωπο;

  Όσον αφορά τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV, δεν έχει εντοπισθεί ακόμα η πηγή προέλευσης του στα ζώα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο 2019–nCoV μεταδίδεται από οποιοδήποτε ζώο ή το κατοικίδιο σας. Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, αποφύγετε την άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα.

  Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά την διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθίων, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.

  Μπορώ να κολλήσω 2019–nCoV από το κατοικίδιο μου;

  Όχι, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα ζώα συντροφιάς ή κατοικίδια, όπως είναι οι γάτες και οι σκύλοι, μεταδίδουν τον 2019–nCoV.

  Μεταδίδεται ο2019–nCoV από άνθρωπο σε άνθρωπο;

  Ναι, ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.

  Τί μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;

  Τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι.

  Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή με νερό και σαπούνι, σκοτώνει τον ιό εάν βρίσκεται στα χέρια μας.

  Διατηρήστε αποστάσεις, τουλάχιστον 1 μέτρου, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.

  Γιατί; Όταν κάποιος νοσεί από λοίμωξη του αναπνευστικό, όπως 2019 – nCoV , βήχει ή φτερνίζεται και παράγει μικρο-σταγονίδια τα οποία περιέχουν τον ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε τον ιό.

  Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.

  Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.

  Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

  Γιατί; Όποτε έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να πάσχετε από αναπνευστική λοίμωξη ή πιο σοβαρή νόσο. Η εμφάνιση αναπνευστικών συμπτωμάτων μαζί με πυρετό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες και, αναλόγως του ιστορικού ταξιδιού σας και των συνθηκών, ο 2019 – nCoV μπορεί να είναι μία από αυτές.

  Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

  Θα πρέπει να φοράω μάσκα;

  Η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της εξάπλωσης ορισμένων αναπνευστικών νοσημάτων. Ωστόσο, η χρήση μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

  Σε περίπτωση που ένα άτομο εμφανίσει συμπτώματα και γνωρίζει ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχει εκτεθεί στον ιό, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε κάποιον επαγγελματία υγείας. Θα πρέπει να προσέχει να μη βρίσκεται σε κοντινή επαφή με άλλους ανθρώπους και να παραμείνει στο σπίτι. Να απευθυνθεί στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου θα ληφθεί δείγμα για να διαπιστωθεί εάν πάσχει από τον κοροναϊό.

  Ποιος μπορεί να μολυνθεί από τον ιό;

  Ο καθένας δυνητικά θα μπορούσε να μολυνθεί από τον συγκεκριμένο ιό, ωστόσο η βαρύτητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

  Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;

  Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.

  Πώς μεταδίδεται ο ιός;

  Ο 2019–nCoV μεταδίδεται κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή ρινικών εκκρίσεων. Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής. Για παράδειγμα, καλύψτε το στόμα σας και τη μύτη σας με ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε αμέσως το μαντήλι σε κλειστό κάδο. Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα.

  Πόσο καιρό επιβιώνει ο ιός στις επιφάνειες;

  Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο καινούργιος κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες μερικές ώρες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του ιού στις επιφάνειες.

  Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα συμπτώματα που προκαλεί ο καινούργιος κοροναϊός, ο ιός της γρίπης και το κοινό κρυολόγημα;

  Τα άτομα που νοσούν από 2019 – nCoV, ιό της γρίπης ή ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα συνήθως αναπτύσσουν τα ίδια αναπνευστικά συμπτώματα, όπως είναι ο πυρετός, ο βήχας και η καταρροή. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εργαστηριακών εξετάσεων.

  Ποιος είναι ο χρόνος επώασης;

  Ο χρόνος επώασης ενός ιού είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην μόλυνση από τον ιό και την έναρξη εμφάνισης συμπτωμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του 2019–nCoV υπολογίζεται σε 2-11 ημέρες, με απώτατο όριοτις 14 ημέρες.

  Μπορεί ο 2019–nCoV να μεταδοθεί από άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα;

  Με βάση πρόσφατες αναφορές η μετάδοση του 2019–nCoV είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού είναι κυρίως τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα.

  Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τον καινούργιο κοροναϊό;

  Όχι, στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα ή εμβόλιο. Τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων, όπως αντιπυρετικά. Άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται νοσηλεία για περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα στα Νοσοκομεία αναφοράς (ΑΧΕΠΑ για Θεσσαλονίκη).

  Πηγή: ΕΟΔΥ https://oasth.gr/#el/news/ENHMERWSH-GIA-TO-NEO-KORONAIO-2019ncov/